Suomalainen romanimuoti ja perusmuoti eivät aina käy käsi kädessä. Romanivaatteisiin käytettävät kankaat tuodaan ulkomailta, joten romanivaatteiden kuluttajien muoti on paljolti kiinni nimenomaan siitä, mitä ulkomailta saadaan hankittua ja mikä on maahantuojan näkemys hetken muodikkaimmista kankaista.

Tällä hetkellä perusmuotiin kuuluvat pastellivärit, sähkönsininen ja tietysti tavalliset tummat värit. Pastellisävyjä ei röijykankaissa tällä hetkellä juurikaan näe, samoin on sähkönsinisen laita. Kumpiakin värejä on juuri nyt hankala saada käsiinsä. Mikäli saakin, joutuu niistä maksamaan huomattavasti kalliimman hinnan, kuin yleensä kankaista.
Jos taas ajatellaan romanihameen yläosan kangasta, ei sähkönsinisen löytämisen pitäisi olla alkuunkaan hankalaa. Sitä on, ja sitä saa. Valitettavasti yläosan kangasta ei millään voi käyttää röijykankaaksi, muuten tilanne kai olisikin toinen.
Kevään muotia seuranneille ei syksyn muotivärien pitäisi aiheuttaa hankaluuksia; keväällä kun oli varsinainen ryntäys pastellivärien saralla. Näimme vaaleansinistä, vaaleanpunaista, vaalean liilaa, himmeää kultaa, vaaleanvihreää – no, sitä vähän vähemmän, mutta kuitenkin.
Miehiin ei tämän hetken muotivirtaukset juuri vaikuta. Heillä on suunnilleen samat värit muodissa –ja käytössä - riippumatta vuodenajasta. Pääväreinä ovat beige, musta, harmaa, ruskea, tummansininen, tummanvihreä,… Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö joku saisi halutessaan hankkia itselleen vaikka sähkönsinistä kauluspaitaa.
Röijykankaissa jylläävät nyt mustapohjaiset kankaat, joita on koristeltu erilaisin värein. Myös punapohjaiset kankaat ovat tällä hetkellä aika helposti saatavia. Kullanväriset koristeet kankaassa kuin kankaassa ovat nyt myös suosiossa, ja tuntuukin, että niitä todella on ihan jokaisessa kankaassa.
Syksyn värimaailmaa ajatellen on myös saatavilla vihreitä ja tummemman violetteja kankaita, mutta ne ovat edelleen melko harvinaisia, eikä niitä ainakaan toistaiseksi ole kovin paljoa liikenteessä.
Jos ajatellaan romanivaatteiden mallia, ei niihin ole mitään muutoksia tullut sitten edellisen sesongin. Samat mallit ovat käytössä, kuin ennenkin.
Lopuksi lisäilen tähän kuvia muutamista omista kankaistani, jotka nyt ovat lähellä syksyn värimaailmaa. Olisi mukava laittaa näihin kaikkiin selitykset mukaan, mutta en oikeasti viitsi nähdä sen eteen vaivaa, koska edellinen postaus vei oman aikansa, ja meni siltikin päin mäntyä… Ärh. Mutta jos sinulla on kysyttävää kankaista, niin voit kysyä – kerron materiaaleista mielelläni lisääkin.
Kuvat eivät kerro tokikaan kaikkea, eivätkä anna täsmälleen oikeaa kuvaa kankaista ja niiden väristä. Luonnossa kankaiden värit eroavat hieman tässä nähdystä. Kankaat ovat myöskin näyttävämpiä luonnossa kuin kuvassa.