Mukavaa, että ihmiset rohkaistuivat esittämään kysymyksiä. :) Mutta mennäänpä nyt sitten niihin ja niiden vastauksiin ihan pitemmittä puheitta.

Millaista kohtelua olet saanut romanien taholta? Mistähän johtuu, että täällä päin moni romaninainen ei käytä tätä perinteistä pukua? Onko kyseessä joku paikkakuntasidonnainen juttu vai? He siis pukeutuvat tummiin pitkiin hameisiin...

Olen saanut tosi hyvää kohtelua romanien taholta alusta asti. Totta kai on vastaan tullut sellaisiakin ihmisiä, joiden kanssa ei ole kemiat niin sanotusti käyneet yhteen, mutta mitään mainittavan huonoa tai negatiivisen sävyistä kohtelua en ole onneksi joutunut kokemaan. En tiedä, miltä paikkakunnalta olet kotoisin, mutta vaikuttaa siis siltä että ns. pikkuhameisiin pukeutuminen on siellä yleisempää. Joillakin paikkakunnilla/joissakin suvuissa pukeutumiseen suhtaudutaan hieman ”vapaammin”, voisi siis sanoa, että kulttuurillisesti ei olla niin vanhoillisia, kuin joillakin muilla paikkakunnilla. Kyse on siitä, millaisille tavoille ihminen ympäristössään oppii ja kasvaa. Jos hän näkee enimmäkseen naisia, jotka perinteistä vaatetusta käyttävät, niin tietenkin perinteiseen romanivaatetukseen pukeutuminen on luonnollisempaa ja ehkä jopa itsestään selvempää.

 

Oletko joutunut hankaliin/epämiellyttäviin tilanteisiin ennakkoluulojen vuoksi?

Joitakin kertoja, mutta en onneksi mitenkään häkellyttävän montaa.

 

Mites isät osallistuvat synnytykseen ja ihan pienen vauvan hoitoon romanikulttuurissa? Liittyykö siihen näitä puhtausasioita, esim. voiko juuri synnyttänyt olla samassa tilassa miesten/vanhempien naisten kanssa?

Isät voivat olla halutessaan mukana synnytyksessä, ja nykyään yhä useampi onkin… Silti sanoisin, että on yleisempää, että mukana on joku naishenkilö. Riippuu vähän isästä, miten hän nämä puhtausasiat ajattelee. Jos todella tarkkoja ollaan, isän ei ensimmäisen kuukauden aikana (ns. epäpuhdas aika) pitäisi pitää lasta sylissä, tai muuten koskettaa lasta. Hoitoon voi sinänsä kyllä muuten osallistua. Mutta että jos nyt ajatellaan sitä, mitä kenenkin seinien sisällä tapahtuu, niin eiköhän suurin osa miehistä pitele lapsiaan sylissä ja ole heidän kanssaan kosketuksissa heti kuin mahdollista. :) Juuri synnyttänyt voi olla samassa tilassa miehensä kanssa, ja periaatteessa myös muiden miesten ja naisten, jotka ovat oman ikäisiä. Parempana kuitenkin pidetään, että vasta synnyttänyt on ainakin sen kuukauden ajan vain oman miehensä ja jonkun läheisen ihmisen (ystävä, sisko, serkku, muu, yleensä naispuolinen henkilö) kanssa tiiviisti tekemisissä. Vanhempien ihmisten kanssa ei voida olla samassa tilassa, aikaisintaan sitten kuukauden päästä, ja silloinkin sitä pyritään vielä välttämään.

 

Miten valkolaissukusi ja miehesi suku tulevat toimeen, sopivatko esim. joihinkin yhteisiin juhliin?

Miehen suku on aina ottanut minut ja minun sukulaisenikin hyvin vastaan, mutta minun sukulaisillani oli asian kanssa pieniä probleemia. Mutta nykyään tulevat toimeen hyvin, ja mahtuvat ihan hyvin samoihin juhliinkin. :)

 

Kysymyksiä kyllä on. Miksi romanihame on samettinen? Voisiko sen valmistaa jostain muustakin kankaasta? Kuinka painava hame on painavimmillaan?

Romanihame valmistettiin aikanaan vahvemmasta kankaasta, mitäköhän kangasta olisi ollut… Hame ei kuitenkaan alun perin ollut edes musta, vaan niitä valmistettiin ihan ruutukankaistakin. Musta taisi sitten tulla muotiin. Sametti tuli romanihameeseen hiljattain. Kun elintaso nousi, se haluttiin näyttää myös vaatteissa. Oli tapana, että hameen helmaan ommeltiin kaistale mustaa samettia. Mitä enempi samettia oli, sitä varakkaampana ihmistäkin ajateltiin. Aikojen kuluessa sametti sitten ”nousi” hameessa niin, että tilanne on nykyään oikeastaan päinvastainen, kuin lähtötilanteessa – nythän hameen yläosassa on ohut kaistale, joka ei ole samettia. Romanihameen voisi kyllä valmistaa periaatteessa jostain muustakin kankaasta, kuin sametista. Tuota itse asiassa onkin pohdittu, ja aiheesta on ollut ihan yleistä keskustelua. Itse en ole nähnyt varsinaisia romanihameita valmistettavan mistään muusta kuin sametista, mutta mikäpä siinä, jos joku keksii hameelle sopivan kankaan. Nykyään puhuttaessa painavasta hameesta, puhutaan noin 12 kilosta. Tuon ylikin kyllä voidaan mennä, mikäli hametta käyttää isokokoinen henkilö jolloin metrejäkin on sitten enempi, ja jos hame on talvikäyttöön, jolloin siinä on useampia vuoria… Nuohan tietysti lisäävät painoa.

 

Näin kuvia kankaista, olivat todella upeita. Voisitko harkita myyväsi jotakin niistä?

Kiitoksia kehuista, minäkin olen hankintoihini tyytyväinen. Heh. En kuitenkaan aio kankaita myydä, koska ne itseäni varten olen ostanut. Kunhan alan ommella, olen luvannut laittaa tänne kuvia jääneistä kangastilkuista – niitä voi sitten itselleen suunnilleen postikulujen hinnalla lunastaa. :)

 

Haluaisin opetella romanikieltä, mutta en tiedä, mistä lähteä liikkeelle. Olen valkolainen, mutta kielet yleensä kiinnostavat. Mistään ei tunnu löytyvän materiaalia. Onko romanikielen opiskelu ylipäätänsä mahdollisuutta? Onko romanikieli kielen virallinen nimi, vai miksi sitä kutsutaan? Onko ok, että valkolainen puhuu romanikieltä tai käyttää sitä? Käytättekö ikinä miehesi kanssa romanikieltä keskustellessanne? Kuinka sanotaan romanikielellä "Anteeksi"?

Kiinnostus on aina positiivinen asia, yleensä romanikieltä ei kuitenkaan puhu ”kunnolla” kuin romaniyhteisössä elävät. Romanikielestä on kyllä saatavilla materiaalia ihan esim. kirjastoista, että niistä tietysti voisit lähteä liikkeelle. Varsinaiseen viralliseen romanikielen opiskeluun tarjoutuu valtaväestön edustajalle mahdollisuuksia lähinnä opinnoissa, joissa perehdytään kieliin ja kulttuureihin. Itse sain romanikieltä opiskella lukioaikana, sillä romanit puhuivat puolestani opettajalle – kielen opiskeluni katsottiin ennen pitkää hyödylliseksi asiaksi. Romanikieli on suomalaiselta nimeltään romanikieli, romanikieliseltä nimeltään Romani tšimb. Kielelle on myös muita romanikielisiä ilmaisuja. Jos sinulla on romanituttuja, joiden kanssa jutellessasi käytät joitain satunnaisia sanoja, eivät he varmaankaan pane asiaa pahakseen. Vieraat romanit saattavat harmistua. Yleensä romanikieltä voi vapaasti käyttää nimenomaan ne ihmiset, jotka elävät romaniyhteisössä ja kulttuurin keskellä, toisin sanoen siis romanit itse, sekä me valtaväestön edustajat, jotka yhteisössä elellään. Joskus miehen kanssa puhutaan romanikieltä, ikään kuin taitojen ruostumisen ehkäisemiseksi. Yleensä kuitenkin keskustellaan ihan vain tällä suloisella suomella. Romanikielellä anteeksi = prossiba.

 

Kun katsoo valokuvia vanhoilta ajoilta ei juurikaan näe silmiinpistäviä romaniasuja, mistä tämä johtuu?

Mahdat siis tarkoittaa, että romaniasut eivät ”pistä silmään” näissä vanhemmissa valokuvissa. Se johtuu siitä, että romaniasut eivät ole aina olleet nykyisenkaltaiset. Ne ovat hyvin pitkälti mukailleet valtaväestön käyttämiä vaatteita. Miehillä erot ovat olleet ehkä jopa hiuksenhienoja, ja naisillakin romanius on näkynyt pukeutumisessa lähinnä hameen pituudessa tai puserojen väljyydessä.

 

Miten muuten romanit kokevat yleensä uskon tai millaista heidän uskon elämänsä on? Moni on helluntailainen, mutta osaatko kertoa, miksi?

Jos ajatellaan näin yleisesti, niin suurin osa kokee uskon positiivisena asiana. Uskossa olevat ihmiset koetaan myös positiivisesti, eikä sitä pidetä mitenkään kummallisena. Jotkut elävät uskossa niin sanotusti täysillä, jotkut taas sitten toisin. Kai niitä uskon elämän tapoja on niin paljon, kuin on ihmisiäkin, joten hankala alkaa määrittelemään tuon kummemmin… Romaneille on usein tärkeää saada osallistua tekemällä, joten ehkäpä tämä asia on yksi niistä helluntaiseurakuntaan vetäneistä asioista.

 

Onko sinulla joskus ollut ennakkoluuloja romanikulttuuria kohtaan? Jos on, niin millaisia?

Varsinaisia ennakkoluuloja ei kulttuuria kohtaan ole ollut. Tosin alkuaikoina (kun en vielä kulttuuriin ollut kunnolla ”perehtynyt”) ajattelin romanikulttuurin poikkeavan valtakulttuurista suuresti. Nyttemmin on huomannut, että erot eivät niin suuria olekaan.

 
Oletko itse joutunut ennakkoluulojen kohteeksi romaniyhteisössä? Jos olet, niin millaisten ennakkoluulojen?

En tiedä joutuneeni sen kummempien ennakkoluulojen kohteeksi kuin kukaan muukaan tähän sukuun ”uutena” tullut nainen.

 
Mitä asioita toisit romanikulttuurista valkolaisten kulttuuriin? Entä toisinpäin?

Romanikulttuurista valtakulttuuriin toisin vanhempien ihmisten kunnioittamisen tietyiltä osin. En puhu nyt häveliäisyystavoista sinänsä, mutta ihan vaikkapa käytös omia vanhempia kohtaan on romanikulttuurissa yleensä hyvällä mallilla. Vanhemmat saavat hyvän kohtelun, jonka useimmiten ansaitsevatkin. Lisäksi toisin pukeutumiseen liittyen lisää siveellisyyttä, kaikilla kun sitä ei ole. Etenkin nuorilla tytöillä näkee joskus niin yltiömäisen paljastavia asuvalintoja, että se enempi siveys ei olisi pahitteeksi.

Valtakulttuurista romanikulttuuriin toisin sen meille valkolaisille ominaisen, tietynlaisen vapaan tyylin puhua tietyistä asioista, samoin kuin tehdä tiettyjä asioita. Yksinkertaisesti voitaisiin sanoa, että liika häveliäisyys romanikulttuurista pois. Ajatellaan vaikkapa ihan näitä tabuaiheita; minusta omien vanhempien kanssa pitäisi pystyä vapaammin ja avoimesti keskustelemaan mieltä vaivaavista asioista, olipa kyseessä sitten kuukautiset, seurustelu, raskaus tai joku muu ns. tabu. Ja jos ajatellaan ihan tavallisia käytännönasioita, niin luonnollisista luonnollisin, vessassa käynti, pitäisi hoitua luonnollisesti myös romanikulttuurissa riippumatta siitä, ollaanko omien vanhempien kodissa, mummolassa vai omassa kämpässä. Romanikulttuurissa kun olisi suoraan sanottuna mieluisempaa saada virtsateidentulehdus, kuin käydä vessassa omien vanhempien tai vaikkapa mummon tai papan talossa. Romanikulttuurissa on sitten myös sellaisia tapoja, joita tarkastellessa voidaan todeta, että ne perustuvat nykyaikana ajatellen silkkaan kaksimielisyyteen. Ne minä ottaisin pois – tuo on oikeastaan osa sitä vapaampaa käyttäytymistä, josta jo mainitsinkin… Näitä asioita voisi tietysti olla enempikin, mutta nuo nyt ihan ensimmäisenä tulivat mieleen…  

 

Miten on, käytkö neuvolassa romanivaatteissa vai ns. valkolaisvaatteissa? Entä miten raskausaikana nuo romanivaatteet, "puristavatko" ne? (kauhulla ajattelee jos puristavat...???) ei millään pahalla, uteliaisuudesta kyselen.

Neuvolassa olen käynyt sekä romanivaatteissa, että ns. valkolaisvaatteissa. Valtaväestön kuteissa tuollaiset lääkäreillä/neuvoloissa asioinnit on huomattavasti yksinkertaisempia. Romanivaatteet – tai ainakin hame – pitäisi kuitenkin riisaista ultraamista ja punnitusta varten, josta on oma vaivansa. Heh. Ei romanivaatteet sinänsä purista. Jos nyt kuitenkin vyötärö levenee, niin tuollaisia pikareissuja varten on mahdollisuus pukea hame hieman eri tavalla päälle napituksen suhteen, jolloin hameen ei pitäisi puristaa. Tuohon sitten essu päälle, niin kukaan ei huomaa, onko siinä kaikki napit kiinni vai eikö ole. :)