Ihan aluksi on pakko pyytää anteeksi tätä pikku viivästystä tämän postauksen suhteen; alkuperäinen tarkoitus kun oli laittaa tämä tänne jo eilen… vaan toisin kävi. Mutta asiaan:

Tuossa päivänä eräänä oli puhetta Linnan Juhlista, jonka jälkeen puhe sitten sujuvasti kääntyikin romanien juhlapukeutumiseen – niin lasten kuin aikuistenkin. Lupasin sitten, että teen lähipäivinä kuvallisen postauksen aiheesta. Tässä se nyt sitten olisi!

Aloitetaanpa nyt sitten vaikka ihan vauvaikäisistä. Arkipukeutumisen ja juhlapukeutumisen välillä ei niin pienten lasten kohdalla välttämättä ole kovin paljon eroa ensinkään, riippuu tietysti täysin siitä, miten vanhemmat tavallisesti pukevat lapsensa. Jos vaatteet teetetään (kuten monesti tehdään) on ne sitten monesti sellaisia, että ulkonäöllisesti passaavatkin enemmän juhlaan tai johonkin ”parempaan” käyttöön, kuin arkeen. Joka tapauksessa, juhlissa käytetyt vaatteet vauvaikäisillä on tosi monesti väriltään valkoiset – ja niissä saattaa sitten olla kaikenmaailman koristusta, niin tytöillä kuin pojillakin. Tyttövauvoilla tietysti kuvioissa mukana myös mekot, eri värisinä.

Voisin nyt tietysti kaivaa tuolta meidän lipaston laatikosta muutaman piskuistakin piskuisemman mekon, joita on muutama kertynyt (todennäköistä) tyttövauvaa varten (vaikka kukapa siitä takuuseen menee, sittenhän se nähdään) – mutta, en viitsi. Luulen kuitenkin, että jokainen osaa tuossa mekkoasiassa käyttää mielikuvitustaan sen verran, kuin tarvitsee. Heh.

Tässä nyt kuitenkin muutama kuva vauvaikäisten vaatteista – joita osa käyttää kyllä ihan arkenakin, mutta jotka varmasti moni mieltää parempaankin tilaisuuteen sopiviksi vaatteiksi.


Ja kuten nyt näette, niin materiaalit näissä on mitä on... Ei siis niin arkista, sanan varsinaisessa merkityksessä.

 

Siirrytäänpä sitten vauvaikäisistä pikkuisen eteenpäin, mutta pysytään vielä pienissä lapsissa. Niin – pikku pojilla aletaan yleensä juhlatilaisuuksissa käyttämään pukuja lakerikenkineen kaikkineen. Suunnilleen samanlaisenahan tuo juhlapukeutuminen säilyy koko elämän, pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta. (Niistä ihan kohta muutama sana.)

Pikkutytöt pukeutuvat juhlissa edelleenkin sitten mekkoihin – tai mahdollisesti johonkin juhlavaan housupukuun. Väri on edelleen yleisimmin valkoinen, mutta kyllä niitä muitakin värejä paljon käytetään. Tässä pari kuvaa pikkutyttöjen käyttämistä housupuvuista, mekko- ja pukuasiaa tuskin tarvii kuvallisesti kovin paljoa selventää.

 

 

Hieman vanhemmat pikkutytöt saattavat juhliin tai muihin ”parempiin” tilanteisiin haluta pukeutua teini-ikäisten tyttöjen tyyliin– tosin kokopitkän hameen sijasta saattaa olla musta puolihame, joka on muuten tyylillisesti samanlainen, kuin teineillä.

Teini-ikäisten poikien ja siitä ylöspäin, juhlapukeutumisesta jo tuossa kerroinkin – mainiten ne pikku poikkeukset. Pukeutuminen tosiaan pysyy suhteellisen samanlaisena, paitsi jos haluaa sitten pukeutua vanhanmalliseen asuun, jonka erottava tekijä on pussihousut ja lakeriset saappaat.

Teini-ikäiset tytöt ja ne naiset, jotka ei ”perinteiseen” romaniasuun pukeudu, käyttää sitten juhlissa pitkiä tummia hameita, paitoja ja jakkuja – korkokengät tai jonkinnäköiset pikkukengät kuuluu myös asiaan. Tässäkin on oikeastaan pakko sanoa, että välttämättä arki- ja juhlapukeutumisella ei kovinkaan suurta eroa ole. Suurin ero voi olla ihan vain siinä, että juhlavaatteet on nimenomaan juhlia varten hankittu – ja siten monesti myös upouusia.

Hame on luonnollisesti väriltään aina musta, ja siinä voi olla merkkauksia, helmi-, paljetti-, tai kristallikoristeita – tai vaikkapa noita kaikkia. Jakuissa suosituimmat värit ovat ehdottomasti valkoinen ja musta – muitakin värejä kyllä käytetään, tilanteesta riippuen. On myös tyypillistä laittaa juhlaan jakkupuku, esimerkiksi nyt on suosiossa mustat liituraitaiset jakkupuvut erilaisin muunnoksin. Jakkujen alla käytettävät paidat ovat yleensä tummia, ja niissä on useimmiten koristeita, jotka tekevät kokonaisuudesta juhlavamman.

Tässäpä nyt sitten näistä muutamia kuvia, tarvittaessa laitan vaikka lisää toisella kertaa. Ensiksi paidat. Niitä on tietysti lukuisia erilaisia, mutta näistä nyt käy kuitenkin ilmi edes hieman se, minkä tyyppisistä paidoista on kysymys.

 

Sitten muutamia kuvia hameista – näitä siis kutsutaan ”pikkuhameiksi”.

 

 

 

 

 

 

Perinteistä asua käyttävien naisten pukeutumisesta vielä. Tavallisesti juhlissa käytettävä hame on tosiaan koristeellisempi kuin arkena. Koristeellisuuden tekee näyttävämpi/koristeellisempi yläkangas tai leveä/muuten vain näyttävä kristallinauha. Nykyään on tyypillistä, että juhlahameessa on paljon kristalleja. Olen aiemmin laittanut tänne kuvia romanihameista, mutta laitan tässä nyt vielä kuvat parista arkisesta hameesta – sekä pari (jo toisessa kirjoituksessa esillä olevaa) kuvaa juhlavammista hameista.

Tässä ensimmäisessä kuvassa siis arkinen hame. Kuvan hameen yläkangas on tummanvihreää paljettia (se ei ikävä kyllä kovinkaan hyvin tässä nyt näy, vaan näyttää paremminkin mustalta...) ja hameen kristallinauha taas niin sanottua vanhanmallista kolmirivistä nauhaa.

 

Toisen kuvan hame puolestaan on juhlahame. Kuvan hametta kutsutaan ”kivihameeksi”, syystä, että yläosa on täynnä kristalleja – ja varsinaisena nauhana on sitten niin kutsuttu jääpuikkonauha.

 

Kolmannessa kuvassa taas arkihame, jota kutsutaan sahalaitaisen leikkauksensa vuoksi lovihameeksi. Hameen yläosa on mustaa paljettia, ja hametta reunustaa yksirivinen nauha. Tässä hameessa nimenomaan nauha on ratkaiseva tekijä – mikäli kristallikoristeita olisi runsaammin, sopisi se myös juhlaan.

 

Neljännestä kuvasta löytyy taasen juhlahame. Kuvan hameen yläkangas on mustaa puuvillakangasta, jonka päälle on kiinnitetty kiviverkko. Hametta reunustaa niin kutsuttu aaltonauha.

 

Jos juhlissa halutaan hameen seurana käyttää pelkkää yksittäistä röijyä, on siinä tietysti melkoinen vara valita. Kaikkihan riippuu katsojasta. Röijyissä ei valkoista lukuun ottamatta ole mitään erityistä juhlaväriä – ja se valkoinenkaan ei ole tosiaankaan mikään ”pakko”, se vain taitaa olla se useimmiten käytetty väri noissa juhlatamineissa. Juhlavuutta röijyyn voi tuoda erilaiset pitsit, materiaali, kuosi ja tietysti ne koristeet. Laitan tähän muutaman esimerkin juhlavammista röijyistä.

 

 

Viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä, tullaan nyt sitten niihin vaatepareihin, joista olen täällä kai useampaan otteeseenkin ”vaahdonnut”. (Jos nyt joku ei siis tiedä, niin jankutan vielä, että vaateparihan siis koostuu röijystä ja leveästä pitkästä esiliinasta, jotka on valmistettu samasta kankaasta, ja joita käytetään samaan aikaan.) Vaatepari on, kuten ehkä kohta huomaatte, asukokonaisuus, joka todella oikeista tarpeista valmistettuna sopii vaikka minkälaiseen juhlaan. Vaatepareissakin se suosituin pohjaväri on valkoinen, mutta ihan ihmisestä itsestään riippuu, minkälaisen vaateparin sitten tykkää laittaa. Tässä vielä muutama esimerkki vaatepareista.

 

Tässä toisessa kuvassa on hieman huono näkyväisyys, mutta jos oikein tarkasti katsoo näitä tämän parin kullanvärisiä ”pystyraitoja”, huomaa, että ne ovatkin oikeastaan kullanvärisiä Versacen logoja pystypäin.